SÅDAN SERVICERER JEPPE EN MEJETÆRSKER

Sådan servicerer vi en mejetærsker

Denne artikel er taget fra New Hollands Blue & You-magasin. Se New Hollands artikel her.

Vil du bestille vinterservice til dine høstmaskiner, så tag et kig på vores tilbud fra værkstedet >>

SERVICE AF MEJETÆRSKEREN - SÅDAN GØR VI

Hvis mejetærskeren ikke allerede er vedligeholdt, er foråret også et godt tidspunkt at få kigget maskinen igennem af en autoriseret montør. Vores montør, Jeppe Andersen, har til en artikel hos New Holland givet sine tips til, hvordan han gennemgår en mejetærsker, så han med ro i sindet kan sende den i marken med visheden om, at den præsterer optimalt. 

TJEK AF REMME OG KÆDER

Vedligeholdelsen starter med at alle remme og kæder bliver løsnet, så de kan blive tjekket for slitage. Her kigger Jeppe efter om remmene er flænset i kanterne, og om der er hakker i selve remmene. Hvis der konstateres slid på remmene, anbefaler Jeppe altid en udskiftning, men den endelige afgørelse bliver truffet i tæt dialog med kunden. Hvis det er montørens anbefaling at skifte remmene, vælger de fleste kunder dog at følge anbefalingen, fremfor at risikere at holde stille midt i høsten. 

SMØRING, TJEK AF OLIE OG FILTERSKIFT

Når Jeppe alligevel er i gang med de roterende dele på mejetærskeren, smører han dem efter og tjekker oliestand på maskinens gearkasser. Hvert tredje år skifter Jeppe olien på gearkasserne, som han bliver mindet om ved hjælp af maskinens arbejdskort, som også fungerer som et notessystem for montøren.

Herefter går Jeppe i gang med at skifte filtrene, og særligt brændstoffiltrene er han opmærksom på at få skiftet, da maskinen arbejder i meget støvede forhold. Motoroliefiltret bliver også skiftet, da det også absorberer meget støv i løbet af en sæson samt samler andre urenheder op fra olien.

Hvert andet år tages soldene ud, så alle forbindelser og ophæng kan blive renset og tjekket igennem for slør, og at alt kører rundt som det skal. Når det er gjort, sættes de på plads igen, og kalibreres oppe på mejetærskerens computer. Kalibreringen gennemgås også på tærskebroen, så kunden altid kan være sikker på, at al data i mejetærskerens computer stemmer overens med virkeligheden. 

INDFØRINGEN EFTERSES

I indføringen tjekkes medbringerne for, om de er bøjede på grund af sten, og kæderne tjekkes for slid. Hvis der konstateres slid på indføringskæderne, tjekker Jeppe også altid tandhjulet i topakslen. Det gør han, fordi han ved, at en slidt kæde kan forårsage slid på topakslen. I første omgang afhjælpes en slidt kæde ved et tage et led eller to af kæden, men når der er taget i alt 5 led af kæden, kan der ikke tages flere led af, og hele kæden skal udskiftes. Kæderne tjekkes også på kornelevatoren, hvor Jeppe er særligt opmærksom på stramheden, og om flapperne er ved at brække af. 

SNITTER OG MODSKÆR

Snitter og modskær gennemgås også for slitage, hvilket opstår på grund af groft materiale som f.eks. frøgræs. Sliddet ses ved, at knivenes spidser bliver runde, og når det er tilfældet, får snitteren sværere ved at snitte materialet, og maskinen skal bruge flere heste på at snitte. Derfor udskiftes både snitterknive og modskær altid med originale sliddele ved tegn på slitage, så maskinens kapacitet altid bliver udnyttet fuldt ud. Når Jeppe er i gang med snitteren, tjekker han også snitterkoblingen for slitage, og her er han særligt opmærksom på koblingens lejer, der bliver udskiftet, hvis de har mislyde. 

SKÆREBORDET TJEKKES

Som det sidste af vedligeholdelsen tjekkes skærebordet igennem for slid, og netop i år forventer Jeppe at se mange slidte skæreborde på grund af høsten i 2023, hvor kunderne skulle hente afgrøderne tættere på jorden. Især knive og fingre vil være slidte, hvorfor Jeppe forventer, at han skal skifte mange knive og slibe fingrene op. Revner i tromlen kigger Jeppe også efter, og i den forbindelse udskifter han brækkede pigge og styr til pigge, hvilket ikke er usandsynligt i år, hvor skærebordet er stødt på flere sten end normalt.​

I år får skærebordets slæbesko også ekstra opmærksomhed, da de har været særligt udsatte på grund af den lave skæredybde. Hvis Jeppe konstaterer slid på slæbeskoene, svejser han nyt jern på pladerne, da det er nemmere end at udskifte slæbeskoene.

Når skærebordet er gennemgået, er vedligeholdelsen færdig, og maskinen er klar til at kunne præstere på sit højeste niveau under høsten i 2024.

 

 Billedet i toppen af artiklen er fra Blue & You – New Holland